René Maatman

Prof. mr. René Maatman richt zich als advocaat en hoogleraar op pensioenvraagstukken

René heeft een lange geschiedenis in de pensioensector. Hij werkte bijna 20 jaar in het beleggingsbedrijf van ABP waarvan 15 jaar als hoofd juridische en fiscale zaken; een afdeling van circa 20 juristen en fiscalisten. ABP was toen nog een zelfadministrerend pensioenfonds (APG bestond nog niet) met vestigingen in Heerlen, Amsterdam en New York. René stond aan de wieg van het corporate governance- en ESG-beleid van ABP en hij was lid van de Commissie Corporate Governance (‘Commissie Frijns’) van 2005-2008. Zijn kennis en ervaring stelde hem in staat binnen twee jaar een proefschrift te schrijven: ‘Het pensioenfonds als vermogensbeheerder’ (2004).

In 2008 werd René bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met kapitaalmarkten als bijzonder aandachtsgebied. Van 2012 tot 2021 was hij partner en advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek waar hij leiding gaf aan de pensioenpraktijk. Sinds 2018 is hij lid van de raad van toezicht van beroepspensioenfonds SPMS (medisch specialisten). 

Sinds zijn proefschrift heeft René zich verder verdiept in de passiva-zijde van de pensioenfondsbalans. In combinatie met zijn governance-kennis en zijn ervaring in het vermogensbeheer, kan hij elk pensioenvraagstuk aan. Zijn veelzijdigheid blijkt uit zijn publicaties.

René is sinds 2005 hoogleraar Vermogensbeheer en pensioenvraagstukken aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doceert ‘Pension fund governance’ binnen de opleiding Certified Pensioenexecutive aan de Erasmus School of Accounting & Assurance en ‘Governance en fiduciaire verantwoordelijkheid’ als onderdeel van de Netspar Masterclass ‘Pensioenregelgeving, toezicht en governance’.

"Het pensioenvermogen in Nederland is een rijk bezit én een luxeprobleem. Pensioenvraagstukken zijn maatschappelijk relevant en heel boeiend. Het is essentieel om de rechten en verplichtingen van pensioenuitvoerders in samenhang te bezien. ’Ik sta boven de balans’, zeg ik wel eens."

renemaatman zw 500x500